Iată 10 beneficii dovedite pentru sănătate ale afinelor.
Tufa de afine (Vaccinium sect. Cyanococcus) este un arbust care produce fructe de pădure cu o nuanță albăstruie, violet - cunoscută și sub numele de afine. Este strâns legat de arbuști similari, cum ar fi cei care produc merișoare și răchițele. Afinele sunt mici - în jur de 5–16 milimetri în diametru - și prezintă o coroană evazată la capăt. Au culoarea verde când apar pentru prima dată, apoi se adâncesc până la violet și albastru pe măsură ce se coc.
Cele mai frecvente două tipuri de afine sunt “highbush” - cel mai comun soi originar din SUA si cultivat apoi în întreaga lume ai afine “lowbush” sau „sălbatice” cele din urmă, de obicei mai mici și mai bogate în unii antioxidanți.
1. Afinele sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienți
Afinele se numără printre fructele cele mai bogate în nutrienți. Au conținut scăzut în calorii, dar bogat în fibre, vitamina C și vitamina K.
O porție de 1 cană (148 de grame) de afine conține:
Fibra: 4 grame
Vitamina C: 24% din CDI
Vitamina K: 36% din CDI
Mangan: 25% din CDI
Cantități mici de alți nutrienți diferiți
Sunt, de asemenea, aproximativ 85% apă, iar o ceașcă întreagă conține doar 84 de calorii, cu 15 grame de carbohidrați.
2. Afinul este denumit și “Regele Alimentelor Antioxidante”
Se consideră că afinele au unul dintre cele mai înalte niveluri de antioxidanți din toate fructele și legumele obișnuite.
Antioxidanții vă protejează corpul de radicalii liberi, care sunt molecule instabile ce vă pot deteriora celulele și pot contribui la îmbătrânire și boli, cum ar fi cancerul.
Principalii compuși antioxidanți din afine aparțin unei familii de polifenoli antioxidanți numiți flavonoizi. Un grup de flavonoide în special - antocianine - este considerat a fi responsabil pentru o mare parte din efectele benefice asupra sănătății acestor fructe de pădure.
S-a demonstrat că afinele măresc în mod direct nivelurile de antioxidanți din corpul vostru
3. Afinele reduc daunele ADN, care pot ajuta la protejarea împotriva îmbătrânirii și a cancerului
Mai multe studii sugerează că afinele și sucul de afine reduc deteriorarea ADN-ului, care este un factor principal al îmbătrânirii și cancerului.
Deteriorarea ADN-ului oxidativ este o parte inevitabilă a vieții de zi cu zi. Se spune că apare de zeci de mii de ori pe zi în fiecare celulă din corp. Deteriorarea ADN-ului face parte din motivul pentru care îmbătrânim. De asemenea, joacă un rol important în dezvoltarea unor boli precum cancerul.
Deoarece afinele sunt bogate în antioxidanți, ele pot neutraliza unii dintre radicalii liberi care afectează ADN-ul.
Într-un studiu, 168 de persoane au băut zilnic 1 litru dintr-un amestec de afine și suc de mere. După patru săptămâni, deteriorarea ADN-ului oxidativ din cauza radicalilor liberi a fost redusă cu 20%. Aceste descoperiri sunt în concordanță și cu alte studii în care s-au utilizat afine proaspete sau praf.
4. Afinele protejează colesterolul din sângele dvs. împotriva deteriorării
Antioxidanții din afine s-au dovedit a reduce factorul de risc predominant al bolilor de inimă prin prevenirea deteriorării oxidative a colesterolului LDL „rău”.
Daunele oxidative nu se limitează la celule și ADN. De asemenea, este problematic când colesterolul LDL „rău” este oxidat. De fapt, oxidarea colesterolului LDL „rău” este un pas crucial în procesul bolilor de inimă.
Antioxidanții din afine sunt puternic legați de nivelurile reduse de LDL oxidat. Acest lucru face ca afinele să fie foarte bune pentru inimă.
O porție zilnică de 50 de grame de afine a redus oxidarea LDL cu 27% pe parcursul a opt săptămâni la persoanele obeze.
Un alt studiu a stabilit că consumul de 75 grame de afine cu o masă principală a redus semnificativ oxidarea colesterolului LDL „rău”.
5. Afinele pot scădea tensiunea arterială
Numeroase studii relevă că un consumul regulat de afine este legat de scăderea tensiunii.
Afinele par să aibă beneficii semnificative pentru persoanele cu tensiune arterială crescută, care este un factor major de risc pentru bolile de inimă.
Într-un studiu de opt săptămâni, persoanele obeze care avuseseră un risc ridicat de boli de inimă au observat o reducere de 4-6% a tensiunii arteriale după ce au consumat 50 grame de afine pe zi.
Alte studii au observat efecte similare - în special la femeile aflate în postmenopauză.
6. Afinele pot ajuta la prevenția bolilor de inimă
Unele dovezi indică faptul că un consum regulat de fructe bogate în antociani - cum ar fi afinele - este asociat cu un risc redus de atacuri de cord.
În timp ce consumul de afine poate reduce tensiunea arterială și colesterolul LDL oxidat, este important de reținut că aceștia sunt factori de risc - nu boli reale. Ar fi mult mai informativ să știm dacă afinele ajută la prevenirea directă a atacurilor de cord, care sunt principala cauză de deces din lume.
Un studiu efectuat la 93.600 de asistenți medicali a constatat că cei cu cel mai mare aport de antociani - principalii antioxidanți din afine - prezintă un risc cu 32% mai mic de atacuri de cord, comparativ cu cei cu cel mai mic aport. Deoarece acesta a fost un studiu observațional, nu poate dovedi că antocianinele singure au cauzat reducerea riscului. Sunt necesare mai multe studii înainte de a putea face afirmații.
7. Afinele pot ajuta la menținerea funcției creierului și la îmbunătățirea memoriei
Antioxidanții din afine par să avantajeze creierul, ajutând funcția creierului și întârzierea declinului mental.
Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire a creierului, afectând negativ funcția creierului.
Potrivit studiilor pe animale, antioxidanții din afine pot afecta zonele creierului care sunt esențiale pentru inteligență.
Studiile la om au dat, de asemenea, rezultate promițătoare.
Într-unul dintre aceste studii, nouă adulți în vârstă cu insuficiență cognitivă ușoară au consumat suc de afine în fiecare zi. După 12 săptămâni, aceștia au experimentat îmbunătățiri în mai mulți markeri ai funcției creierului.
Un studiu de șase ani efectuat la peste 16.000 de persoane mai în vârstă a constatat că afinele și căpșunile erau legate de întârzierile îmbătrânirii mentale cu până la 2,5 ani.
8. Antocianinele din afine pot avea efecte anti-diabet
Mai multe studii demonstrează că afinele au efecte anti-diabet, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și scăzând nivelul zahărului din sânge.
Afinele oferă cantități moderate de zahăr în comparație cu alte fructe. O cană (148 de grame) conține 15 grame de zahăr, ceea ce echivalează cu un măr mic sau portocală mare (1).
Cu toate acestea, compușii bioactivi din afine par să depășească orice impact negativ al zahărului atunci când vine vorba de controlul glicemiei.
Cercetările sugerează că antocianinele din afine au efecte benefice asupra sensibilității la insulină și a metabolismului glucozei. Aceste efecte anti-diabet apar atât cu sucul de afine, cât și cu extractul.
Într-un studiu efectuat pe 32 de persoane obeze cu rezistență la insulină, două smoothies de afine zilnic au cauzat îmbunătățiri majore ale sensibilității la insulină. Sensibilitatea îmbunătățită la insulină ar trebui să scadă riscul de sindrom metabolic și diabet de tip 2, care sunt în prezent două dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.
9. Poate ajuta la combaterea infecțiilor tractului urinar
Afinele conțin substanțe care pot preveni legarea anumitor bacterii de peretele vezicii urinare, ceea ce poate ajuta la prevenirea infecțiilor urinare.
Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt o problemă comună pentru femei. Este cunoscut faptul că sucul de afine poate ajuta la prevenirea acestor tipuri de infecții.
Deoarece afinele sunt strâns înrudite cu merișoarele, ele se laudă cu multe dintre aceleași substanțe active. Aceste substanțe se numesc anti-adezivi și ajută la prevenirea bacteriilor precum E. coli de legarea de peretele vezicii urinare.
Afinele au fost rareori studiate pentru impactul lor asupra ITU, dar au cel mai probabil efecte similare cu merișoarele.
10. Afinele pot reduce leziunile musculare după un exercițiu intens
Un studiu sugerează că afinele pot ajuta la recuperarea mușchilor după exerciții fizice intense, deși sunt necesare mai multe cercetări.
Exercițiile fizice intense pot duce la durere musculară și oboseală. Acest lucru este determinat parțial de inflamația locală și de stresul oxidativ din țesutul muscular.
Suplimentele de afine pot diminua daunele care apar la nivel molecular, minimizând durerea și performanța musculară redusă.
Într-un mic studiu realizat pe 10 sportive de sex feminin, afinele au accelerat recuperarea musculară după exerciții intense de picioare.
În concluzie, afinele sunt incredibil de sănătoase și hrănitoare. Stimulează sănătatea inimii, funcția creierului și numeroase alte aspecte ale corpului. Mai mult, sunt dulci, colorate și ușor de savurat, fie proaspete, fie congelate.